Saturday, 22 June 2013

Aglio Olio Pasta

our fav pasta recipe.
aglio olio. ataupon...org Italy panggil Spaghetti Aglio e olio : Spaghetti with garlic and oil.

Ni mmg favorite Mr. N. hari2 bawa bekal ni pon dia tak kisah. 
Tak kira la jenis pasta mcm mana pon.. mesti dia request goreng with garlic and olive oil. Kesukaan betul.

Bahan dan resepi paling simple jer.
Jangan kita susah2kn dia yer.. men campak2 jer.

Bahan2:
Pasta secukupnya (rebus smpai lembut ataupon smpai Al Dente) hari ni selingan belajar bahasa Italian.
Olive oil secukup nya.
Hirisan bwg putih (lg bnyk lg bagus)
Hirisan cili merah/kering (ape2 pon bley..utk bg pedasssss)
Serbuk pati ayam
Serbuk parsley atau bley je nk cincang daun sup dan tabur. Parsley = daun sup.

bahan kt atas ni wajib ada. simple giler okeh.
Utk optional,

Udang/sotong/ayam/sosej atau binatang lain pon tak kisah.
Sayur2 pon letak la kalo ada..caroot, brokoli, mushroom, tomato. suka ati la yer. 

cara2 masak:
panaskn olive oil, tumis bwg putih + cili hiris, smpai layu
Masukkn segala binatang2 dan sayur2
sume da layu..then leh la masukkn pasta yg siap direbus. kacau2. letak perasa serbuk pati ayam dan garam. 
kalo nk pedas lg..letak chilli flakes...yg slalu dpt dari domino kalo order pizza tu. 
Lastly before tutup api taburkn serbuk parsley tu. da siaaapppp..leh la mkn sepuasnya.



Ni rupa Olive Oil.. cap tesco je ni.. murah berganda. 1liter baru rm29.90.
Cuba kalo beli olive oil cap Bertolli.... bley pengsan nak bayau.
Sekali tgk mcm tak yakin olive oil dlm tu... hahah.. harap2 betul la tesco letak olive oil dlm tu. packaging dia just guna botol plastic.. kalo brand lain sume guna botol kaca. sbb tu tesco leh jual murah.
Tu serbuk parsley cap tesco gak tu
murah berganda...dari brand McCormick or Masterfood.hihih. packaging pon not bad. cute jer... tp botol plastic.


Serbuk pati ayam yg i guna sebagai bahan perasa. 



kalo nk lagi feeling2 org puteh..leh la tabur cheese parut....atau nk jimat lg..letak je cheese yg sekeping2 tu mcm kt atas tu. hahahahha



Oleh sebab brand tesco murah berganda..bley la borong mcm2 jenis lg. huhiii.. syiokk.. nnt kalo da habis.. bley beli yg refil...mcm oregano kt belakang tu. LAGIIII murah. brand Singlong ke ape tah. :)

Salah satu rahsia i rajin masakkn bekal si suami. 
Sbb sume guna resepi yg palingggg mudah dan ringkas. huhuhuhu


ps: tq all for the wishes and concern bout me. I'm getting better. Syukur Alhamdulillah. 
Semakin hari..semakin happy. I'm slowly heal.... 



3 comments:

ain shahrulazri said...[Reply]

parsley brand tesco tu harganya brp?

Miss N and Mr N said...[Reply]

@ain shahrulazri tak bape ingt da... tp kalo ikut harga kt tesco online, dlm rm4.99 kot.

ain shahrulazri said...[Reply]

murahnya, sy bli brand Mccormick..agak mahal bg sy sbb jarang guna pun herba tu sume huhu :) nnti kalo p tesco nak bli, tq for info