Saturday, 8 June 2013

Ikan Bakar sambal & air asam

Menu ni da bape hari lepas...
Masa nak masak..da stanby henpon siap2...utk snap pic. sng nk bercerita kt blog. 
Hari Rabu ari tu, cinta hati ku tu cuti..tak keje. tapi binik dia kena keje mlm.
Si suami da khabor siap2...nak mkn ikan bakar kt terminal cyber masa lunch. leh tahan sedap ikan bakar situ.
Tapi si suami leh bangun lmbt plak...sbb dia tak bape sihat. bini dia mmg sedap tido membuta..penat keje.
Tapi i pon bangun sekali...and ajak Mr. N pegi klinik. masa tu da kul 4ptg.
Sblm kuar pegi klinik..i da plan nak bakar ikan jenahak utk si suami... kan da kempunan..da la tak sihat.. leh la nk buat menu special skit utk org sakit.

lps blk dari klinik...singgah kedai2 runcit, cari bahan2 smpai cukup.
Balik rumah trus bersilat kt dapur. si suami nk mkn burger special dulu..utk lapik perut. muahaha..
layankn aje... masakkn burger utk dia.. and baru start buat ikan bakar plak.

ni resepi i sendiri.. pepandai je mix and match utk selera tekak sendiri. ada gak rujuk dari google2. last2..buat resepi sendiri.. sedap sgt. ceh.. puji diri sendiri plak. 



Resepi Sambal Ikan Bakar:

Bwg merah, bwh putih, halia. kunyit hidup, serai, cili merah, cili kering or cili blender, garam, gula, sedikit air asam jawa.

Tu bahan2 elok dlm lesung. semangat okeh nak tumbuk sume.. sekali ngan cili kering tu. patut blender je... tp sbb nk guna skit jer...i rebus dulu cili kering smpai lembut...then tumbuk sekali je. sng. Ikan yg i guna pon, 2 keping jer. cukup la utk laki bini. patut nk letak serbuk kari skit. tp terlupa plak. nasib la sedap juga. kunyit hidup tu..tumpang da ada dlm peti ais... i letak la skali..utk bau wangi. kalo tanak letak kunyit hidup pon tak de hal.  tetap sedap gak. 


da siap tumbuk rencah.. leh la lumur kt ikan anda. perap kejap pon ok.. lepas tu leh terus bakar. in my case.bakar dlm pemanggang ajaib je sng. lg 12min nasi nak masak.. baru i start bakar ikan. elok2 nasi masak...ikan pon da masak.



Air Asam pencicah ikan bakar:
bwg merah, cili merah, cili padi, tomato, sos cili, gula, garam, asam jawa, secubit belacan, sedikit air masak.

hiris nipis2 sume bahan2 tu...letak dlm mangkuk... lepas tu tuang air masak skit. then... picit2 dgn jari ok. make sure belacan tu hancur, tak beketul... picit cpt2...jgn lama2..kang pijar plak jari. siap dihidang. lepas tu..hiris sebijik limau nipis...kasi perah dlm ayaq asam tu. nyum2.


nah.. end product. bnyk plak lebihan rencah ikan bakar tu..i masak kejap..and makan ngn nasi pon da sedap sgt. stok sayur da habis...tggl bendi 2 ketul je... kasi rebus...buat ulam. kihkihkih.


Ni je lauk kami ptg tu. mkn ngan nasi hangat2. i je la dpt merasa kenikmatan sume ni. Mr. N tak bape nak rasa sgt...sbb dia sakit tekak and selsema. so, deria rasa dia da kurang... tak pe ah. nnt da sihat..leh repeat menu yg sama. ni kalo ada daun pisang....lg best kot... bakar ikan dlm daun pisang. fuh... marveles. haih laa..sedap betul ikan jenahak ni. one of the best kot. kalo kt kedai mkn ikan bakar..ikan jenahak ni plg mahal berbanding ikan lain. smbil taip...ailiooo dok meleleh da ni. 



No comments: