Wednesday, 12 June 2013

Bekal si suami

Masa single dulu.. setelah i discover hobby i adalah memasak, and rajin share segala pic mknn yg i masak.
Semua org dok ckp...betapa untungnye bakal suami i nanti, sbb dpt bini pandai masak.
Heh.. tak la pandai mana pon. sumenye dok google je resepi. masih memerlukan tunjuk ajar lg.

Yg sebenarnya... i rasa... i yg sgt bertuah kawen dgn Mr. N. sbb dia mahu bawa bekal makanan ke opis. rasa mcm jarang org lelaki nk bw bekal ke opis kan? tapi tu la.. sblm kawen lg Mr. N mmg bw bekal makanan dia sendiri ke opis. masa bujang dulu dia yg masak sendiri. sume ni terjadi sbb dia nak berjimat cermat...kumpul duit utk kawen. Alhamdulillah.. mmg save a lot ok. kalo masak sendiri. i yg assist dia... temankn dia beli proper lunch box with insulated bag. and i ajar resepi yg simple2 utk dia mudah masak. masak western adalah plg mudah ok. i belikn dia pemanggang ajaib ikan utk mudahkn dia lg. Alhamdulillah.. jarang dia miss bw bekal tetiap hari.

Now da kawen... mmg rutin tu betukar 100% kepada i. dia just order menu jer. kekadang i yg suggestkn menu utk dia. kadang2 buntu juga.. baru2 ni baru la ada kesedaran nk google kt utube pasal bento. Ya Allah.. comel giler kalo org jepun buat bento. sume kecik2 and comel je..

hihi.. comel kan??? kecik giler portion bento diorg ni. rasanya utk kanak2 kot. 

alahai...kecik je la bento2 jepun ni. ni kalo buat utk Mr. N size gini.. mau dia kelaparan. hihihii. 
I kalo sediakn bekal makanan utk Mr. N, mesti nk letak bnyk2. hahaha.. takut dia tak cukup mkn... kang kelaparan plak kt opis. hihiiih. maklumlah..dia pon keje 12 jam mcm i jugak. lama tu 12 jam. standard 8jam je kan keje. 

1st step...adalah misi mencari lunch box yg sesuai.. siap ada beg sekali. kalo kt malaysia ni, jarang sgt nmpk lunch box yg cantik kan? kalo kt daiso tu berlambak la. tp comel sesangat size dia. i'm sure kalo oversea pon size kecik juga.. sbb diorg kan jenis bawa bekal sandwich je. lain la org malaysia ni.. mangkuk tingkat 5 baris lg. hihiihh. 

So, we all jalan2 kt carefour.. and jumpa la satu lunch box with bag kt situ. brand clip fresh. harga leh tahan gak ok. dlm rm 30-40 gitu. huhu.. gigil gak byr..tp terkenangkn utk longterm use. beli je la. 

tada....mmg sebijik mcm ni. tapi kami beli kaler oren. masa tu ada kaler oren je pon. belasah je la. nasib baik bukan pink. hihihiihi.  

ada 3set tupperware yg sama size...sume jenis clip. BPA free, bley guna utk microwave. kuah pon tak tumpah sbb keliling tu da ada getah. 

Sgt2 berjasa lunch box ni. 
Satu hari.. kami jln2 kat parkson. rupanya..kat parkson mmg bnyk jual tupperware clip fresh ni.  macam2 size ok. and tetiba nmpk ada lunch box yg kaler hijau macam gambar kt atas ni. hihih.. ape lg. trus rembat jugak... sbb Mr. N ckp..sng dia nk tukar2. tapi yg hijau ni size lain sket.. tupperware dia segi empat sama. ada 2 je..satu tinggi..satu rendah. ok jer for variaty. kalo tgk kt parkson..bnyk juga selection utk lunch box ni. mcm2 harga and pattern. hihiihi... La Gourmet sgt la best... tp mahal gilo. bye2 je la. 

McFood utk bekal si suami. 
Ape saje yg ada dlm peti ais, pantry.. mmg i sumbat penuh2. kalo tak de sayur.. i gantikn dgn buah. mix and match... nk bg variaty skit utk Mr. N. tak de la dia bosan menu yg sama tetiap hari kan?

mentang2 baru discover mcm mana nk buat baby octopus dari sosej.. trus di praktikkan. hikhikhik. 

mood rajin dtg...masak proper bolognese sauce. haha.. slalu tuang je sos dari botol prego. hahah. ni nmpk healthy and yummy skit bila letak mcm2. 



ni Mr. N request nk mkn nasi goreng kerang. kebetulan kerang bakar ari tu ada lebih. keesokn paginye trus dia request nasi goreng letak kerang. 

kalo perasan...mostly bekal Mr. N sume guna spiral pasta. kalo sebelum2 ni pon sama juga.
Mmg sblm kawen lg..kami da decide..pasta jenis ape yg sesuai untuk memudahkn Mr. N masak. tu yg beli spiral pasta je. now ni i da start beli spaghetti, angel hair sume la. sbb i masak cpt skit.. finally bekal Mr. N ada variety. InsyaAllah..semoga i terus istiqomah utk masak bekal Mr. N ni. amin. :)




7 comments:

InaYusoff said...[Reply]

Ya ALLAH..
sangat rajin betul u ni...
kalau i tak terjangka nak buat benda ni semua...

ain shahrulazri said...[Reply]

rjinnye masak mcm2, klu sy x sempat kot hehe.. nanti ceritalah ttg grocery list sbb kat bwh tu ade tulis ckit psl grocery item kan.. huhu blh tkr2 idea.. :)

Mimy Hamid said...[Reply]

bertuah suami..air tangan isteri tu...jelessssssss

ryyhan kamarudin said...[Reply]

nampak sedap..bertuah ur husband!

Miss N and Mr N said...[Reply]

@InaYusoff kadang2..dtg jugak mood malas. hihihi


@ain shahrulazri okie! definitely akan share pasal grocery list tu. tgh gigih amek gambar sume..baru best nk update


@Mimy Hamid hihi.. kekadang mood mls..mmg suruh dia masak sendiri je.


@ryyhan kamarudin hihi.. tq. ada jugak yg tak menjadi sgt.

SFaezah said...[Reply]

byk nye bekal utk encik suamii!rajen btul memasakk :)

btw salam kenal,
klu free jmput berkunjung
http://sfaezah.blogspot.com/

Wani said...[Reply]

bekas bentou japanese style tu saiz dewasa :) boleh isi byk actually tu:)