Monday, 10 June 2013

Comfort food: Sup Ayam

Hari ni nak share sup ayam kegemaran i. 
resepi bonda tercinta. 
Just plain simple sup ayam. takde rempah sup, sup bunjut bagai. wajib ada kentang and karot. nyum2. 

Nampak sedap tak?? clear chicken soup. paling simple... 20 min da siap masak..leh makan ngan nasi panas. hikhikhikhik




resepi Sup Ayam simple. 
bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, beberapa biji lada hitam, halia 1 inci, 3 ulas bwh putih. 

Bley tgk gambar kt ats tu... tp tak sempt nk letak lada hitam, halia and bwh putih yg dihiris. bahan2 ni utk 2 keping ayam je.. nak mkn pon 2 org jer.

Panaskan air setgh periuk..tggu sampai mendidih, then masukkn ayam (isi and tulang). tggu smpai ayam separuh masak..masukkn rencah kt atas skali ngn kentang and carrot yg da siap potong. Perasakn garam and ajinamoto. if tanak ajinamoto..leh letakkn skit gula. bila ubi dan kentang da empuk...leh tutup api. 

Rahsia kesedapan sup simple ni, adalah bwg goreng homemade. bwg merah racik halus...and goreng dlm minyak yg skit smpai garing/wangi...leh tuang atas sup...tuang skali ngn minyak goreng bwg tu...then..tabur daun sup and daun bwg. Da pon siap. simple je kan? no need sup bunjut or rempah sup bagai tu, bwg halia sume tu tak payah nak tumbuk and tumis bagai, hiris je cukup. kiub ayam pon tak pyh letak. simple giler..sume campak2 and rebus jer. pemalas lg nak masak..tak tau la. ahahahhaha. cuma..kena rajin goreng bwg sendiri. if guna bwg goreng instant tu..tak bape sedap nnti. kurang kick. bwg goreng sendiri garing2..time panas2 tu tuang masuk dlm sup..perghh...sedap betul aroma sup tu.  plain and clear sup ni mmg jadi comfort food i. makan nasi 3 pinggan pon tak sedar.

Kalo da ada sup..tak kick kalo takde cili potong or smbal ketuk ni. 

My simple sambal ketuk.
3 ulas bwh putih, segengam cili padi.

Goreng dlm minyak panas (beware...cili tu bley meletup. utk elak meletup.. hiris kasar dulu)...then bley la tumbuk. letak skit garam masa nk tumbuk tu. original version..patut ada ikan bilis, and belacan, bwg merah sume. sume bahan tu goreng dulu..then tumbuk sekali. tapi utk sup plain ni, elok digandingkn dgn smbal simple mcm ni. seperiuk nasi habis pon tak sedar. 


4 comments:

Nastyna said...[Reply]

I pun selalu buat sup lagu ni, kat sini mana la nak cari bunjut2 tu sumer, and dari dulu pun mmg tak reti pakai bunjut2 tu hihi. Betul as u said, bawang goreng yg dah siap mmg kurang kick, sendiri goreng fresh tuang lagu ni lagi power.

yuyuy akley said...[Reply]

dapnya dapnya.. tgh2 posa ni bc entry pasal makan.. adehhh sluurrpppp..

Miss N and Mr N said...[Reply]

@Nastyna betul2. instant bwg goreng tu sedap kalo tabur atas bihun goreng ke..mee rebus ke. hihi. kalo dok oversea..mmg terpaksa guna resource ape yg ade je kan.. mmg kena jd kreatif.

@yuyuy akley alamak nurul..puasa ye ari ni?? hihi.. selamat berpuasa.. hari ni berbuka kt opis la ye?

Mimy Hamid said...[Reply]

nolly....sila update resepi lain best best please...i know u awesome cooking..pleaseeeeeeeeeeeeee