Tuesday, 11 June 2013

Tefal si periuk nasi

Masa kawen ari tu.. kami dpt 5 biji periuk nasi pelbagai size. 
amekkkk. hahaha. mmg alert betul kawan2 ku yg tahu hobby i adalah memasak. tenkiu pada pemberi.
Lepas ni kalo nk buat jamuan kecik2..bley la nak masak nasi 3 periuk sekali gus. kihkihkih.


bersusun periuk nasi dalam stor. satu pon tak guna lg. hihihi

Sebenarnya...masa bulan puasa tahun lepas, Mr. N and I da beli periuk nasi Tefal. 
Masa tu pegi parkson..tgk2 tgh ada sale periuk nasi tefal ni. harga tak smpai rm150. 
huishh.. haruslah berkenan. masa tu bertunang pon blom lg... tp da mmg ada future planning. 
Asalnya, nk bg Mr. N pakai dulu kt rumah bujang dia...sng dia nk masak nasi or panaskn lauk utk sahur dan berbuka sume. tp hampeh. dia langsung tak guna periuk nasi tu. 


I mmg da lama berkenan periuk nasi style gini. yg ada bnyk function. suke function quick tu.. mmg cpt betul nasi masak. Kt rumah abg i pakai periuk nasi gini..tp brand panasonic. tu yg i jatuh hati. ni serba sedikit description periuk nasi ni. tak tau la skang ni ada lg ke tak. 

TEFAL MicroComputerized Rice Cooker RK1066
Description:

- Capacity 1.8L
- Metallic Purple Housing
- Easy to clean non-stick ceramic coating
- Automatic keep warm
- Anti-overflow system
- Dew collector
- Removable cord for easy carrying and storing
- Auto overheat cut-off protection system
- 1.8mm multi-layer ceramic coated pot with diamond shape
- 4 cooking menus: Rice/Steam & Soup/Congee
- Micro pressure valve retains moisture and increase pressure level for better rice flavor 


bukan main lg dgn durable thick ceramic bagai.

masa nk beli tu... SA tu ada offer model lain. brand yg sama..tefal jugak... cumanya model lg satu tu ada 3 or 4 layer ceramic pot tu. function sebebnarnya sama je yg i beli ni. tapi harga tak sama ye.... i punye lg murah. i tanya kt SA tu..ape beza kalo lapisan ceramic pot tu? dia kata...nasi jadi lg sedap. errkk.... helloooo?? kalo masak nasi putih saje...bila masak leh jadi nasi briyani ke? agaga... bg i... nasi putih sama je rasa masak dlm periuk mana pon...yg bezakn kesedapan nasi putih tu adalah jenis beras dia. kan??

TAPI...TAPI.... masa mak i dtg rumah ari tu....i jamu nasi berlauk masa lunch. my mom puji....ckp nasi tu sedap. aikkk??? ahahha.. apesal i rasa sama je? keras kejung kot lidah i ni. tp mak dok puji2 nasi tu sedap. sbb kami guna beras yg sama. cap rambutan je pon. kat umah mak...guna periuk biasa je. betul la ckp SA tu... nasi jadi lg sedap dgn teknologi periuk tefal ni. hahahahha. mak and abah punye berkenan la periuk nasi tefal i ni. siap nk beli bw blk kg utk guna masa bulan puasa nnt. kononnye lg berselera nak mkn sahur pg2 kalo masak nasi guna periuk ni. hihihi... tak leh jadi ni..mmg nk kena beli juga bg kat mak. tapi periuk ni besar....1.8liter kot, utk 10cup. agak besar utk kegunaan isi rumah yg hanya 2 org. hihihi.

So far.. i love to the bits periuk nasi ni. Memudahkn keje i nak basuh. Periuk ni nasi tak melekat. nak basuh just gosok span slow2 je. senangggg keje i. di sebabkn da ada periuk ni... periuk nasi hadiah2 kawen tu..duduk dlm stor diam2 yer. nanti sampai masa..mesti berguna jugakkan?



6 comments:

Mimy Hamid said...[Reply]

lucky !!!...akak masa wedding wish nk sgt periuk nasi sekali satu pun tak dapat...yang dpt banyak ialah blender..sampai 5 biji...

Anonymous said...[Reply]

salam.. sis nk tanya.. cane nak guna periuk nasi tefal ni.. nk masak nasi yg set masa tu tekan pe ek.. manual hilang.. hadoi

nurul fatin said...[Reply]

salam macam mana nak guna rice cooker ni eh

nurul fatin said...[Reply]

salam macam mana nak guna rice cooker ni eh

nurul fatin said...[Reply]

salam macam mana nak guna rice cooker ni eh

norazizah awang nor said...[Reply]

Saya ad jual barangan tefal dgn harga mampu milik...boleh tengok di FB saya Estin Trada Kitchenware atau wassup saya 0196660129...