Wednesday, 5 June 2013

Kisah Lesung Batu

Lama sangat tak update blog...trus blur tak tau nak citer ape.
kehkehkeh..nasib la rajin snap pic guna henpon...leh la jadi bahan update blog.
bukannye ape..kalo update blog tp takde gambar..rasa kurang kick sket. hihihi

Alkisahnya... i balik kg miggu lepas. 
Elok2 je lepas dpt gaji...and offday kami laki bini jatuh pada hari yg sama. 
Rabu, 29 Mei..berangkatlah kami balik ke kg i kt perak. 

I mmg da aim..nak beli perkakas rumah skit2 bila balik sana. 
Antaranya...si LESUNG BATU.
ngehngeh2...
kalo duduk Parit Buntar...konfirm tau kedai tepi sungai pekan lama.
Deretan kedai lama...yg bnyk jual perkakasan dapur, tikar getah and ikan masin. 
Kedai buruk je pon..da la sempit.. tapi ramai org weih...
Paling femes..kedai Poh Seng. ni mmg kedai turun temurun la parents I dok mai beli kt sini. 
Dulu masa abg i pindah rumah pon, my mom akan dtg kedai tepi sungai utk beli perkakas dapur. 
Nak kenduri kendara pon dtg sini... beli dapur la..kuali besar..besen besar. 
Pendek kata... nak ape sume ada. nak periuk besar mana sume ada jual. kehkeh.

Panjang betul mukadimah. nak citer pasal lesung batu jer pon. 
Hahahaha... cari2...dapat yang ni. satu size je. besar. I loike!
hihihi..tgk2 harga...rm44 kot. gulp. mahalnye la kau ni wahai batu. tapi dpt diskaun... jadi rm32 je kot. rajin apek tu bg diskaun..pelanggan tetap la katakan.

 


Tapi disebabkn lesung batu adalah benda asas patut ada kt rumah i... mmg tak pikir panjang.. amik je.
Setelah diteliti dan belek setiap penjuru... i dan mak berpuas hati ngan lesung ni. Besar...dan batu nya licin. da di mesin. blk umah bley trus guna. tak payah nk tumbuk hampas kelapa or kulit nanas bagai da. puas hati sungguh dgn lesung ni. Yg plg best...bontot si lesung ni da di alas getah siap2. bagus sgt si lesung ni...sesuai utk org yg duk rumah apartment kan. tumbuk menumbuk..org bwh tak dgr. apatah lg i yg dok umah bawah. kehkehkeh. Anak lesung pon panjang. mmg sedap guna. harap2..i dpt jaga dgn baik...smpai ke anak cucu. :)


si bontot lesung yg dilapik getah siap2.
I loike so much..tak payah susah2 nak lapik kain buruk bila nk menumbuk.

Balik rumah baru..terus rasmi..tumbuk rencah nak masak ayam kicap bersambal.
Sambil tumbuk..sambil senyum sorang2. kahkahkah. 
jatuh cinta oii ngan si lesung ni. dasar dia luas dan rata...sng nk menumbuk..takde da nk terpelanting bagai. hikhik

7 comments:

yuyuy akley said...[Reply]

wahh bawah ada getah so kurang sket la ek bising dia.. kreatif2 org yg terpk bt getah tu hihi.. lesung batu pun dh maju skang hahaha..

Miss N and Mr N said...[Reply]

@yuyuy akley ahaha.. tu la... lesung batu da maju kedepan..

Nurul Hazirah Ahmad said...[Reply]

Puas merata cari tak jumpa lesung batu..semua jenis baru ni tak kuat..cepat betul pecah nya

nurul hanas said...[Reply]

Salam sis nak kirim kat u boleh. Susah nak cari lesung mcm ni sbb ni pakai batu sungai. Yg ada jual byk kat pasaraya kedai skrg semua campuran simen x elok byk sisa pasir n habuk.

Miss N said...[Reply]

@nurul hanas boleh, u tinggalkn no fon kt email i, nloven1502@gmail.com. tp lepas raya la baru i beli ye.

Junichiro Hachirobei said...[Reply]

menarik.. mmg tgh mencari.... huhuhu, tp jauh smpai ke parit buntar

wahida wahid said...[Reply]

Dah cari tapi semua jenis baru...nk yg lame