Thursday, 13 June 2013

Bubur Jagung dan gandum

First time ni i masak bubur jagung + gandum.
I tambah kurma sikit for variety.
Patut letak nangka skit..baru terangkat... tp last minit, tak jumpa plak nangka. :(


Masa i balik kampung hari tu, i ada beli 6tongkol jagung manis berharga rm5. jagung yg dlm kulit. blom rebus lg. hihihi... masa mak i ada kt rumah i, i da buat cucur jagung sket. Then..ada lg baki 4 tongkol. da amik skit utk bekal mr. N. selebihnya i decide nk buat bubur jagung.

Gigih ok 2 hari 2 mlm dok google pasal resepi sume. maklumlah...1st time nk buat.
Last2 skali... resepi hentam keromo...main campak2 jer.
Nasib baik la menjadi. hihihhihi.

Ada satu masalah besar sbnrnya.... i tak penah tahu/tgk rupa sebenar gandum! kalo tepung gandum tu tau la kan. hihihi. masa nk pegi beli tu...sempat lg suruh Mr. N google gambar gandum siap2. siap gaduh2 la dlm kete.... hanya kerana gandum. kihkih.. biasa la..kalo laki bini tak gaduh..mmg tak sah. I smpai bley terfikir...adakah barli tu sama ngn gandum? kihkih.. nasib baik beli benda yg betul..kalo tak..jadi bubur jagung dan barli. hahahah


utk sesapa yg noob mcm i, ni la rupa sebenar gandum. rupa bentuk da ala2 barli..tapi kaler lain ye! kaler dia perang2 sket. kalo konpius lagi.. sila la tanya kt pekerja kedai runcit tu ye. ni rupa paras gandum yg telah direndam selama 5jam...kasi kembang semangkuk.

Ni i beli kt pasar borong selangor, equine. mana lg kan...tempat favorite tu..
Beli kt kedai balaji. kedai runcit yg femes amos... sentiasa org penuh. 

Bley la proceed kepada resepi plak.....



Bahan2:
3 tongkol jagung, semangkuk gandum, semangkuk sagu kecik, segengam kurma, 1 gula melaka, daun pandan, 500ml santan, 400ml susu segar, sedikit garam.

Ok.. tu bahan2 yer... main agak2 je ni. ni i dapat seperiuk besar... bukan utk 2 org mkn ye... kalo 2 org makan..kurangkn la bahan2 tu...sagu tu separuh mangkuk je sebenarnya...bila kita rendam..nnti dia kembang semangkuk. hihihi.

Kurma tu rendam dulu..bg lembut. sbb i simpan kurma tu dlm peti ais.. so, keras skit. i guna kurma mariami yg jenis liat2 tu. lepas rendam kejap...then i buang kulit skit2, buang biji, then potong kecik2. jgn halus sgt.

Masak/cairkn gula melaka dlm secawan air. bila sume gula larut..bley tapis air gula tu.

Lepas gandum tu da kembang....leh rebus dulu gandum tu dgn air biasa... rebus smpai dia lagi kembang and lembut. tak reti nk describe mcm mana.. i pon jarang mkn bubur gandum. masak apatah lg... ni mmg 1st time ni. main agak2 jer.

Bila gandum da kembang/lembut, masukkan jagung, santan, air gula melaka. lepas masuk santan ni, kena constantly kacau utk elak pecah minyak...agak2 da nak mendidih...bley letakkn sedikit garam, sagu and daun pandan. continue kacau smpai mendidih. masukkn susu segar kalo bubur pekat sgt. bahan sebnyk ni, patut letak 1kg pati santan baru ok. baru berlemak and pekat. tp i tanak letak bnyk santan..sbb tu campur dgn susu segar. bila bubur da mendidih..and sume bahan da empuk...and make sure sagu sume masa...da tak nmpk biji2 putih kt sagu tu, akhir sekali masukkn kurma. kaco sekejap..then siap.

Garam tu i letak utk enhance rasa lemak santan tu. ni petua my mom.
Kalo suka bubur yg manis..leh la tambah gula putih skit. if suka manis2 buah... tak pyh tambah pon tak pe.

Gitu la kisah nk masak bubur jagung + gandum for first timer.
Siap je..terus ngap. i bg semangkuk kt jiran sebelah. selebihnya...i bw ke rumah mertua kt putrajaya. kebetulan, sepupu Mr. N datang ke rumah MIL. rezeki diorg nmpknya. Alhamdulillah.. sume habis licin. i guess, sedap la kot bubur tu. kalo tanya i, i jawab sedap je sokmo...da i yg masak kan?? hihihi




No comments: